Thursday, December 10, 2009

Andai ramai seperti mereka?
10 Disember bersamaan hari Khamis, Dataran 1st Cafe Kuis menjadi saksi pembubaran secara rasmi Gerakan Mahasisw Sedar (GMS) dalam pembawaan isu yuran. Tahniah saya ucapkan kepada GMS yang telah melakar sejarah, membuktikan dengan iltizam bahawa masih wujud kelompok mahasiswa yang berani menyatakan kebenaran, walau terpaksa menempuh pelbagai dugaan.

GMS tegar berdiri, disaat mahasiswa Kuis rela membiarkan diri dizalimi. Saya pasti, jika diberi pilihan di antara berada di meja belajar, menekuni khazanah ilmu yang perlu dikhadami ataupun berpencak di medan perjuangan, mengorbankan diri demi memastikan kebatilan menyembah bumi, maka pastinya memilih jalan mudah tanpa memikirkan soal kebajikan ummat menjadi pilihan kebanyakkan mahasiswa. Namun Alhamdulillah Kuis seharusnya berbangga masih punya mahasiswa yang berintegriti. Hidup mereka bukan atas kemaslahatan diri, bahkan untuk ummah yang lebih mereka cintai.

Pelbagai tohmahan dilemparkan, bermacam ugutan mereka hadapi. Soalnya, mulut-mulut yang mudah mencaci nista kewujudan GMS di bumi Kuis yang kononya dikatakan perosak imej baik Kuis, apakah kita sudah melakukan sesuatu dalam memastikan yang haq itu tertegak dan yang batil itu dihapuskan? Tepuk dada tanyalah iman?

Justeru, buat akhirnya untuk mahasiswa Kuis ayuh belajarlah sesuatu dari kehadiran GMS yang sebentar cuma. Ketahuilah bahawa mereka tidak pernah hadir untuk menimbulkan kucar kacir. Bahkan menuntun hak setiap dari mahasiswa yang terinaya tanpa memikirkan soal kepentingan hidup mereke. Andai ramai seperti mereka??

1 comment:

MUJAHID MUDA said...

selamat sejahtera assalamualaikum teruskan usaha berdakwah di bumi kuis